Lever valt Maag aan - De onbedoelde mystiek van de Chinese Geneeskunde
(Door Roeland Krijnen van Acuclinic)
Ze schuift op de stoel voor me. Vrouw, 43, managementpositie in de laboratoriumwereld en moeder van 3 kinderen. Op mijn vraag wat ik voor haar kan betekenen valt ze snel met de deur in huis: ze ‘trekt haar maag niet meer’ en al heeft ze zelf niets met acupunctuur a) de pijn blijft, ondanks de pillen en b) haar zus had haar met zachte, doch standvastige hand naar dit consult gemanoeuvreerd.
Stella, laten we haar zo maar even noemen, is een spijkers-met-koppen type. Slim, vol humor maar ook no-nonsens a.u.b. Ik stel een aantal vragen, leg dwarsverbindingen uit die van invloed zijn op haar klacht, check pols en tong en kom tot een deelconclusie: Lever valt Maag aan. ‘’Lever valt Maag aan?’’ – Stella kijkt verbaasd, doorvoelt haar tas op spiegel, knoflook en zilveren dolk.
Ik glimlach om haar reactie. ‘’Ja, precies dat.’’
Een oplossing gloort
Ik leg haar uit hoe dat dan ‘westers’ in elkaar steekt. En vanwege haar cut-the-crap inborst geef ik ook meteen maar aan dat de definities van de talloze diagnosepatronen weliswaar uit een tijd komen waarin anatomische inzichten beperkt waren en kennis van biochemie en microbiologie afwezig was, maar dat de grote geesten van die tijd behoorlijk ‘spot on’ waren gezien hun observaties, vertaalt naar moderne kennis, volledig overeind blijven. Het laatste beetje wantrouwen in haar ogen zakt weg; en een oplossing gloort.
Mysterie en onbedoelde mystiek
Door de Stella’s van deze wereld besef ik dat acupunctuur en Chinese geneeskunde aardig wat mysterie en onbedoelde mystiek met zich meedraagt. Al vormen de diagnosemethodieken, het taalgebruik en de naaldplaatsingen een logisch, toetsbaar en kloppend geheel deze tijd vraagt ook om bewandelbare biochemische, anatomische en fysiologische bruggen. Zeker als je wilt voorkomen dat CZ met haar 3,6 miljoen verzekeringsnemers bij de volgende ronde nog meer goed uitlegbare en werkzame therapievormen wegsnoeit.
Je hebt als behandelaar en zeker als beroepsgroep dus een keuze: sla je bruggen en schreit je voort richting basiszorgverzekering of blijf je vasthouden aan onbedoelde mystiek en ervaringsretoriek.
Pols voelen
Ik ontmoette jaren terug in Latijns-Amerika een acupuncturist die grossierde in mystiek. Hij beperkte zijn consulten tot het voelen van de pols waarmee hij, mysterieus schuin omhoog kijkend ‘tot je diepste geheimen wist door te dringen’. Natuurlijk, zijn cliënten waren erg onder de indruk maar dat zij verder allemaal dezelfde acupunctuurpunten ingezet kregen en naar huis gingen met een tas vol prijzige supplementen, viel verder niemand op. CZ zou ‘m kraken…
Het laat zich natuurlijk raden. Dit pols-voelen heeft niets te maken met het doorgronden van je diepste geheimen maar betreft het, in dit geval, misleidend theatraal inzetten van oude toetsbare kennis. Hij liep gewoon ‘de rijtjes’ langs maar verzweeg de logica.
De Chinese Lever
Neem nu de ‘Chinese’ Lever. De Ouden zeiden: ‘Dit is de generaal van de organen; het komt met strategieën, moet stromen en houdt niet van obstructie’. Als je de Chinese Lever omtaalt dan zie je al snel dat er lang geleden een indrukwekkend accurate beschrijving van het sympathisch zenuwstelsel op de kaart gezet is.
De pols is bij een stagnatie van de Lever-energie erg strak, overigens. Het gladde spierweefsel om de vaten is door overactiviteit van het sympathisch zenuwstelsel flink aangespannen – Mijn Zuid-Amerikaanse vakgenoot had je van alles kunnen vertellen. Over je stress, boosheid of korte lontje; je hoofdpijnen en je moeite het bij twee wijntjes te laten. Je zult bij het aanhoren daarvan waarschijnlijk vaak ja-knikken; en met een gevulde zak supplementen naar huis gaan.
Nooit gedacht
Het mag helder zijn, ieder Chinees orgaan is een beschrijving van een fysiologisch systeem dat ten grondslag ligt aan (en reageert op) lichamelijke, emotionele, mentale en spirituele beweging. Stella’s maagklachten waren gevolgen van een overbelast zenuwstelsel die een negatieve invloed had op de Maag en het behandelen van de maag alleen zonder het zenuwstelsel in de ruststand te krijgen had weinig zin.
Stella lacht als ik het haar heb uitgelegd. ‘’Nooit gedacht’’, zegt ze. Ze zou haar echtgenoot met z’n eeuwige lage rugklachten ook eens sturen, maar ik was gewaarschuwd: hij had nog minder met wat ik allemaal uitspook – zodat ik dat alvast maar even wist …
Je reactie op deze blog is van harte welkom!
En vond jij deze blog interessant of inspirerend? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief met daarin nog veel meer interessante informatie én de actuele agenda!
Over Roeland Krijnen
Roeland Krijnen (1972) heeft na de opleiding Fysiotherapie in Leiden een opleiding voor Chinese Geneeswijzen gevolgd bij o.a. de TCMA (Amsterdam/Utrecht) en is lid van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA).
Na ongeveer 16 jaar op Aruba een praktijk voor fysiotherapie, Chinese geneeswijzen, yoga en cranio-sacraaltherapie te hebben gehad, werkt hij sinds september 2017 met zijn praktijk Acuclinic in gezondheidscentrum De Nieuwe Lente in Heemstede