Yoghurt in plaats van Prozac? Hoe darmproblemen tot angst en depressie kunnen leiden.
(Door Tino van Heusden)
Als het om mijn mentale gezondheid gaat, denk ik als eerste aan mijn brein. Dat mijn darmen ook een belangrijke rol spelen, was mij niet zo bekend. Ik lees echter steeds vaker dat darmproblemen kunnen leiden tot mentale problemen, zoals angst en depressie.
Brein in je buik!
Eigenlijk hebben we twee breinen; één in je hoofd en één in je buik! Er zijn inmiddels stapels van bewijs die de betrokkenheid van de darmflora aantonen bij een diversiteit van neurologische ziekten. Met dit in gedachten is het helder dat het zorgen voor een goede darmflora heel belangrijk is voor je fysieke én mentale gezondheid.
Yoghurt in plaats van Prozac?
In 2013 deed the University of California een studie op depressieve patiënten. De patiënten kregen een probiotica uit yoghurt toegediend uit via een supplement. De betrokken neuropsychiater liet weten dat patiënten die een maand lang 2x per dag probiotica kregen minder angstgevoelig en minder somber waren. Onderzoeksleider van deze studie, dr. K. Tillisch: “Keer op keer horen we van onze patiënten dat ze nog nooit depressieve klachten hadden, totdat ze problemen met de darmen kregen".
Inmiddels zijn er al veel studies die bevestigen dat voedingskeuze de compositie van de darmflora verandert. Met name groente- en vezelrijke voeding bewerkstelligt een uitgesproken andere compositie dan een meer Westers dieet dat koolhydraatrijk- en vetrijk is.
Grootste concentratie serotonine zit in darmen
Neuronen zitten behalve in de hersenen ook in de darmen. Ook de neuronen die neurotransmitters als serotonine produceren. De grootste serotonine-concentratie wordt gevonden in de darmen, niet in de hersenen. De darmflora zijn echter kwetsbaar voor voeding en leefstijl. Onze westerse voedingsstijl blijkt vaak niet zo goed voor onze darmflora. Het voedt de ongewenste bacteriën en gisten.
- Er zit vaak veel suiker in. Suiker voedt de ziekteverwekkende bacteriën en zorgt voor ontsteking, ook in de hersenen.
- Kunstmatige zoetstoffen en andere synthetische stoffen zetten de mentale gezondheid op het spel. Depressie en paniekaanvallen zijn twee bekende bijwerkingen van aspartaam.
- We eten teveel granen. Deze worden in het lichaam omgezet tot suikers. Met name tarwe vergroot psychische problemen, van depressie tot zelfs schizofrenie, vanwege de neurotoxische activiteit.
Het goede nieuws is dat verandering in de darmflora volgens experts al binnen 24 tot stand komt.
Bemoedigend dat dit zo snel gebeurt, gezien de noodzaak. Rond de 80% van het immuunsysteem is in de darmen gelokaliseerd is en de toename van gunstige darmbacteriën is onmisbaar voor de hele gezondheid, zowel mentaal als lichamelijk. Ik probeer dus tegenwoordig voor een goede darmgezondheid meer gefermenteerde en ongepasteuriseerde voeding te eten, zoals Biogarde yoghurt of kefir, maar ook meer groenten en sappen. En ja, ik kan zeggen dat ik me er beter bij voel; fysiek én mentaal.
Dit zijn de beste voedingsbronnen voor probiotica:
- Yoghurt met levende culturen; Check het label of de yoghurt levende culturen bevat en vermijdt producten die veel toegevoegde suikers bevatten. Kokosyoghurt is een uitmuntend alternatief voor mensen die gevoelig voor zuivel zijn.
- Kefir; Een gefermenteerd melkproduct dat vloeibaarder is dan yoghurt.
- Kombucha thee; Gefermenteerde zwarte thee
- Zuurkool; Echte gefermenteerd zuurkool –en niet de kool die in azijn geweekt is- voedt de gezonde darmbacteriën.
- Augurken; De meest geliefde probiotica.
Bronnen:
- http://goedgezond.info/2015/10/13/herstel-je-darmflora-herstel-je-brein-tips-van-de-neuroloog/
- http://www.welingelichtekringen.nl/wetenschap/669194/wetenschappers-willen-een-depressie-genezen-met-yoghurt.html
- http://www.gezondheidsweb.eu/dieet/yoghurt-niet-alleen-gezond-maar-ook-goed-voor-ons-humeur
- http://goedgezond.info/2017/03/10/yoghurt-keert-depressieve-symptomen-om-dankzij-lactobacilli-probiotica/
Over Tino van Heusden
Tino is coördinator van Bewust Haarlem. Vanuit zijn belangstelling voor persoonlijke ontwikkeling, gezondheid en duurzaamheid deelt hij graag interessante informatie en schrijft hij regelmatig over zijn eigen ervaringen daarmee.