Andreas Burnier (1931-2002), schrijver en hoogleraar, werd geboren als Catharina Irma Dessaur uit joodse ouders. Haar leven was in belangrijke mate getekend door deze afkomst en kende vele fasen.
In mijn lezing wil ik u meenemen op een tocht door haar leven: haar onderduiktijd, het leven na de oorlog, haar carrière als schrijver en hoogleraar en tenslotte haar terugkeer naar het Jodendom. Het levensbeschouwelijke speelde altijd een grote rol in Burnier’s leven en sporen daarvan vinden we terug in haar levensloop, werk en haar maatschappelijke betrokkenheid.
- Haar stem is die van een rebel en tegelijkertijd die van een visionair die het debat niet schuwde.
Daniel van Mourik (1949) werkt sinds begin 2016 als vrije zelfstandige: auteur, publiciste, redacteur. Zij studeerde Orthopedagogiek (specialisatie criminele jeugd) aan de Radbouduniversiteit Nijmgen (toen nog Katholieke Universiteit). Koos na haar afstuderen een andere levensrichting. Zij was een van de oprichters van De Feeks, vrouwenboekhandel, café en documentatiecentrum te Nijmegen. Maakte twintig jaar deel uit van redactie van twee feministische tijdschriften. Publiceerde twee romans: Tropenritme en Het lege kwartier. Zij werkte vanaf begin jaren negentig tot 2007 aan de Universiteitsbibliotheek Utrecht als vakreferent Sociale Wetenschappen en later als Coördinator Elektronische Collectievorming. Vanaf 2007 was zij bibliothecaris bij Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis (voorheen IAV, IIAV en Aletta) in Amsterdam. Zie ook www.theflyingcamel.nl, www.andreasburnier.nl