De christelijke traditie bepaalt het gezicht van onze westerse cultuur én is vrijwel geheel mannelijk georiënteerd. Eigentijdse spirituele bewegingen zijn meer vrouwelijk van aard. Bijten zij elkaar?
De christelijk-godsdienstige traditie bepaalt al eeuwen het gezicht van onze westerse cultuur, zowel binnen als buiten de kerken. Wie is er niet groot mee geworden? Deze traditie is in veel gevallen oorspronkelijk mannelijk georiënteerd en opgebouwd. De laatste decennia echter zien we dat deze godsdienstige traditie te maken krijgt met de opkomst van eigentijdse spirituele bewegingen, die meer vrouwelijk van aard zijn en die elkaar in eerste instantie lijken te bijten. Maar is dat wel zo?
Wat we, religieus-spiritueel gezien, eeuwenlang zorgvuldig hebben opgebouwd willen we enerzijds koesteren en niet zomaar terzijde schuiven, anderzijds vragen modern religieus-spirituele ontwikkelingen er juist om óók serieus te worden genomen…
In deze lezing worden ogenschijnlijke tegenpolen van ‘mannelijke’ en vrouwelijke’ spiritualiteit in relatie tot elkaar beschouwd en benoemd. In het interactieve deel wordt ruimte geboden voor persoonlijke inbreng van alle aanwezigen. U bent van harte uitgenodigd.
Spiritualiteit en religie boeien Peter Samwel (1953) al van jongs af aan. Sinds1988 werkt hij als geestelijk verzorger en consulent levensvragen. Vanaf 1995 betrekt hij, binnen zijn geestelijke werk, de Tarot, mediumschap en healing. Van 2007 tot 2019 is hij als voorganger en pastoraal werker werkzaam geweest in meerdere afdelingen van Vrijzinnigen Nederland. Zijn motivatie, ook binnen de vrijzinnigheid, is steeds geweest om te werken aan een vernieuwende religieus-spirituele ontwikkeling vanuit respect voor onze cultureel-godsdienstige geschiedenis.