De klassieke theologie nam de wonderverhalen in de Bijbel letterlijk en probeerde deze op een wetenschappelijk verantwoorde manier uit te leggen. Welke symbolische betekenis gaat schuil in het wonder?
De wonderverhalen in de Bijbel zijn altijd een probleem geweest voor de klassieke theologie. Die theologie nam de verhalen letterlijk en probeerde vervolgens een uitleg te geven die niet strijdig was met de bestaande wetenschappelijke inzichten. Deze pogingen waren uiteraard altijd tot mislukking gedoemd.
In deze viering behandelt Johan de Wit de bruiloft in Kana zoals dat beschreven is in het Evangelie van Johannes, het verhaal van de verandering van water in wijn door Jezus. Anders dan de klassieke theologie belicht hij de symboliek die schuil gaat onder het beschreven wonder, waardoor de betekenis hiervan begrijpelijk en voorstelbaar wordt.
Johan de Wit is jurist en theoloog. Hij is al meer dan twintig jaar de vaste voorganger van de Walkartgemeenschap, de Geloofsgemeenschap van Vrijzinnigen Nederland te Zeist. Hij is de auteur van het Vrijzinnig Manifest en hij schreef ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van Vrijzinnigen Nederland een essay over de relatie tussen vrijzinnigheid en theologie. Het stellen van vragen naar de onderliggende betekenis van Bijbelteksten ziet hij als een onmisbaar onderdeel van het vrijzinnig geloven. Naar zijn mening moet dit geloven allereerst voorstelbaar zijn, hetgeen met zich meebrengt dat steeds moet worden onderzocht wat in de voorliggende teksten herkenbaar is voor de mens van nu.