Haarlem doet Duurzaam | Haarlem doet Duurzaam
Om in 2030 klimaatneutraal, in 2040 aardgasvrij te zijn en in 2050 klimaatbestendig, moeten we duurzaam gaan wonen, leven en werken. Met de Groene Mug-campagne maakt de gemeente Haarlemmers hiervan bewust.
Naast het stimuleren van haar inwoners probeert de gemeente het goede voorbeeld te geven op het gebied van duurzaamheid. Zo hebben de stadskantoren Zijlpoort en Raakspoort een warmte/koude opslag en energiezuinige verlichting.
Alle auto’s van de gemeente rijden op groen gas en sinds 2005 koopt de gemeente alleen nog maar groene stroom in. Ook stelt de gemeente daken beschikbaar waarop energiecoöperaties zonnepanelen kunnen plaatsen en waarvan Haarlemmers zonnestroomdelen kunnen kopen. En de gemeente verduurzaamt haar eigen panden steeds verder, werkt aan een circulaire economie en een klimaatbestendige stad.
Tot 2040 is het een grote taak om in Haarlem te kunnen wonen zonder aardgas: bijna alle Haarlemmers verwarmen hun huis nu met aardgas. Dat gaat veranderen, want heel Nederland moet over op duurzame energie. Dat is nationaal verplicht per 2050 en Haarlem wil dat zelfs al in 2040. Als aardgas verdwijnt, moet er iets anders voor in de plaats komen. We moeten op zoek naar nieuwe manieren om onze huizen te verwarmen, te koken en te douchen.
De overgang naar aardgasvrij wonen leidt tot veranderingen in huis. Samen met de bewoners bekijkt de gemeente per wijk wat de beste oplossing is. Lees er hier meer over: haarlem/wonen-zonder-aardgas
Over Haarlem doet Duurzaam
De gemeente Haarlem werkt aan een duurzame, groene en schone stad. De ambitie van Haarlem is om in 2030 klimaatneutraal te zijn, in 2040 aardgasvrij en in 2050 klimaatbestendig. Dat kan de gemeente niet alleen! Met de Groene Mug-campagne, die sinds 2009 loopt, prikkelt de gemeente Haarlemmers tot nadenken over klimaatverandering. De komende jaren voert de gemeente het duurzaamheidsprogramma versneld uit. Met een routekaart heeft de gemeente in kaart gebracht wat aardgasvrij in 2040 betekent.